TUINBEZOEKEN


Running tuinen augustus 2020

Onder een zinderende zon bezochten we de tuinen die onze tuinvriendinnen in het Statenkwartier voor ons hadden open gesteld. We sloten af met een drankje en een hapje en een verkoelend buitje.

Demonstratie krans en festoen tijdens plantenruil - 28 september 2019

Een verslag door Trudi Verwoerd.

Het is niet gebruikelijk om iets te schrijven over de plantenruil. Maar deze keer maak ik daar een uitzondering op. Het was een inspirerende bijeenkomst. Een heel warm (overdekt) welkom in de tuin van Anne op deze koude en natte ochtend. Samen met Marianne gaf ze een demonstratie kransen en festoens maken. En oh, het leek zo simpel. Je kunt er alles voor gebruiken: takjes snoeisel, uitgebloeide bloemen, lange slierten van een passiebloem, zaden, afgeknipte takken van lavendel enz. Simpel een krans vormen en dan versieren. 


Dus ik dacht dat doe ik even en toen de buien voorbij waren haalde ik een tas vol snoeisel uit mijn tuin en uit het bos. 

Aanvankelijk vormde de krans zich geweldig. Maar omdat ik, onder ons gezegd, nogal van grote stappen snel thuis ben, werd bij het vullen de krans veel te zwaar. En ze hadden nog zo gezegd: kleine takjes maken. 

Liggend op de tuintafel is het resultaat nog best leuk. Maar bij het ophangen van de krans aan de deur, want daar hoort hij toch, bleek hij eivormig. Dat komt ervan als je snel klaar wilt zijn. 


De festoen die Anne maakte waar wij bij waren, werd prachtig. Hierbij een foto. Ook van mijn poging, want ik schaam me niet, ik heb het geprobeerd en ik blijf het ook proberen. Hou ons op de hoogte wanneer je ook iets gemaakt hebt en deel het met ons.

Westlandtoer 17 juli 2019


We hadden het allang niet meer gedaan, een excursie met eigen vervoer. Maar het werd een succes het “Westland-Trio”.

Een stralende dag werkte daar zeker aan mee. Prima op tijd kwamen we aan bij het huis van Wilma, zij noemt haar tuin Het Labyrint. Bij zo’n doolhof denk je dan aan een wirwar van heggen en paadjes. Wat we aantroffen was een modern, strak rechthoekig huis omringd door eveneens strakke, perfect geknipte hagen. Wilma liet ons binnen door een enorme kas – niet vreemd natuurlijk in deze omgeving. En wat vroeger gewoon was in het Westland is nu uniek. De kas hing vol met prachtige, dikke trossen druiven. De Frankentalers waar we in voorbije tijden tot ver over de grenzen bekend om stonden, kleurden al blauw. Aan het eind van de kas was daar DE TUIN. Overweldigend!


Hoewel zeer goed onderhouden, allesbehalve strak. We drinken koffie op het terras aan het water. Een enorme vijver met een eiland, een hardstenen steiger en “strandjes”met grote keien. De gastvrouw leidt ons rond en vertelt over het ontstaan, de beplanting en het onderhoud van de tuin. Een vijver uitgraven levert logischerwijs een “berg” op. Hier slingerpaadjes van boomschors met randen van boomstammetjes. Een grote hoek met plukbloemen met zowel vaste als eenjarige planten. Zo kleurrijk. Een deel grof grind met grassen en exotische planten. En natuurlijk het labyrint waar de tuin zijn naam aan ontleent. Een geschoren grasmat met – heel bijzonder – een doolhof waarvan duidelijk te zien is waar je uiteindelijk uitkomt. Voor een mediatieve, rustgevende wandeling.

Met moeite nemen we afscheid van deze oase, maar een kweker bezoeken lonkt.


In Naaldwijk zijn we bij Sunsister, de grootste Salvia kweker in ons land. Na een hartelijke ontvangst door Annemarie die ons een klein stukje geschiedenis vertelt over het ontstaan van het bedrijf, gaan we los. Al zijn we wat laat in het seizoen, er is nog voorraad voldoende. Salvia’s zijn er in tientallen soorten, van laag tot wel 1,50 meter hoog, van vast via matig winterhard tot eenjarig. Veel bloemvormen en kleuren sommige zelfs tweekleurig zoals bv de Salvia “hotlips”, een kleine bloem in rood en wit. Met een kar en vele zakjes vol planten worden we door Annemarie naar de auto gebracht en uitgezwaaid.


We zijn toe aan even zitten en iets eten. Een mooiere plek dan “De Pluktuin” kunnen we ons hiervoor niet wensen. Het is heerlijk zonnig en onder een rij parasols staat een lange tafel gedekt, met Engelse kopjes en theepotten. We krijgen (h)eerlijke soep van groenten uit eigen tuin, nog warme broodjes en een eveneens warm onthaal door Marja en haar ouders. Bijna 50 jaar geleden werd op dit stuk grond begonnen met een tuinderij. Toen de ouders stopten met hun bedrijf nam de dochter het over en gooide het over een andere boeg. Er kwam een pluktuin, een atelier waar workshops worden gegeven, de mogelijkheid iets te eten en te drinken, een winkel en een expositieruimte.


Al 23 jaar wordt er nu biologisch getuinierd en heeft de tuin na jaren een natuurlijk evenwicht bereikt. Dat betekent dat planten, vogels en insecten zorgen voor een “gezonde” tuin. We dwalen door de tuin die talrijke leuke zitjes heeft onder fruitbomen, met uitzicht op de pluktuin of in de schaduw naast de nutstuin. Ook hier weer een enorme collectie vaste (sier)planten maar ook “onkruid” mag blijven staan. Het wordt in toom gehouden, is vaak verrassend bloeiend en biedt ruimte aan egels. De grote glazen kas – die stamt uit vroeger tijden - wordt nu gebruikt voor het kweken van tomaten, komkommers, paprika’s en bijzondere tropische planten. Ook hier kun je heerlijk zitten en is het door de gekalkte ramen niet te warm.

Nog even gezellig napraten met een kop koffie en bonbons en dan nog dagen nagenieten van een “super” dag.

Dagtocht naar Zeeland 15 juni 2019


Het voelde even als vakantie. Een hele dag met de bus naar Zeeland, brood mee vooral!


Zodra je door de tunnels bent en de drukte van de Rotterdamse regio achter je hebt gelaten ben je in de ruimte van het Hollandse landschap. Vergezichten, rivieren als spiegels van de wolkenluchten.


Ons eerste bezoek betrof de tuin van de Schelphoeve. Vlakbij de Oosterschelde, achter de dijk die het plan Tureluur begrenst. Een mooie tuin, verrassend door de beschutting, door de kleuren- en plantenkeuze. Door het verhaal ook dat er bij wordt verteld. De oude dijkweg die zo mooi is opgenomen in de tuin, met gras begroeid en waarbij de oude heg "er nog is" terwijl aan de andere kant wilgen staan. Mooi. Hollands. Mooie elementen zijn een rozenmuur, het moestuintje.


We gingen door naar een moderne tuin. De Doolman in Heinekenszand. Vol met prachtige planten, buitengewoon kleurrijk, heel doordacht aangelegd rondom een modern huis met ramen aan alle kanten, zodat je er van kan genieten.


Twintig minuten brachten ons naar het dorpje Nisse. Kopje soep in het Dorpshuus, bij Suus. Vandaar een wandeling naar de volgende tuin aan de rand van het dorp gelegen. Heel erg de moeite waard. Wat maakt deze tuin zo bijzonder? De tuinman/eigenaar. Liefhebber van exotische planten, subtropisch fruit, elf bijenvolken en een flinke moestuin. Bijzonder is de kruistuin met de ieder jaar weer anders gecombineerde eenjarige planten en kamerplanten ingeplant. Wat een idee voor wanneer je langer met vakantie gaat in de zomer. Leuk om met de eigenaar door zijn tuin te wandelen en naar de uitleg te luisteren. Een natuurliefhebber pur sang.


Het bezoek aan de Zeeuwse Rozentuin was voorspelbaar, maar mooi. Een veelheid aan rozen, die je in de tuin kon bewonderen, maar die je ook direct kon aanschaffen op de kwekerij. En dat gebeurde.


Dan naar de beeldentuin in Ouddorp. Aperitif in de bus onderweg. Dat werd geapprecieerd. De beeldentuin vroeg om een ontspannen wandeling langs de verschillende groepen beelden. Mooi vond ik persoonlijk de gekleurde glazen elementen, die als slappe ballonnen losjes over een soort hekjes lagen gedrapeerd. Bij navraag bleken ze nogal prijzig. Wat een heerlijke afsluiting van de dag: het kleine, pittige, super lekkere driegangen menu dat de kokkin van de beeldentuin ons voorschotelde en waarvan wij genoten in de warme avondzon.


Rond 19:30 waren wij weer terug in Den Haag


Maria van der Vijver-Maas

Excursie Nationaal Bomenmuseum Gimborn 21 mei 2019


Ondanks de kou hadden we een prachtige dagtrip naar de Utrechtse Heuvelrug. Als eerste stond een bezoek aan het Nationaal Bomenmuseum Gimborn in Doorn op het programma.


In de bus werd ons verteld over de relatie tussen het park en de beroemde Gimborninkt. Het Von Gimborn Arboretum is het levenswerk van de inktfabrikant Max Th. von Gimborn (1872 - 1964), die uit liefhebberij bomen verzamelde. Begin 1900 begon hij zijn inktfabriek in Zevenaar. Daar legde hij op een terrein van 5 ha zijn eerste bomenverzameling aan. Dit arboretum bestaat nog steeds: het draagt de naam "Gimbornhof".

Zijn grote liefde waren de coniferen. Die gedijen over het algemeen op zandgrond beter dan op de klei van Zevenaar. Daarom ging hij op zoek naar een andere plek voor zijn (naald-)bomenverzameling. In 1924 kocht hij een terrein van 47 ha in Doorn. Waarvan uiteindelijk 23 van de 47 ha als arboretum zijn ingericht. Het park heeft de meest diverse bomenverzameling ter wereld.

Een van de vrijwilligers van het museum gaf ons een presentatie over het ontstaan, de indeling, de aanleg, de bodem en het assortiment van de bomen en struiken. Vervolgens zagen we met eigen ogen de uitbundig bloeiende Rhododendrons, een onwaarschijnlijke diversiteit aan coniferen en naaldbomen, bloeiende loofbomen en bijzondere struiken.

We genoten op een van de vele bankjes van het uitzicht en de rust. En natuurlijk werden er plantjes gekocht.


En dat deden we ook op de naast het arboretum gelegen biologische vaste-planten kwekerij van familiebedrijf Van Houtum. Al meer dan 20 jaar wordt hier op ecologische wijze gekweekt. Niet alleen zonder bestrijdingsmiddelen, maar ook vanuit de logische beredenering dat je op deze manier de gezondste planten kweekt. Een gezonde bodem is daarbij cruciaal. Met eigen ogen zagen we hoe prachtig de ruime sortering vaste planten erbij stond. En na ons bezoek waren dat er heel wat minder. Nu maar hopen dat ze het in onze tuinen ook naar hun zin hebben.


De laatste tuin, de St Hubertushof in Leusden, bereikten we na een schitterende reis door de Utrechtse bossen. Een oud idyllisch huis met een tuin van 5000 m2. “Een voorrecht om hier te wonen” zegt de eigenaresse die ons ontvangt met thee en heerlijk gebak op haar terras met een prachtig uitzicht op haar tuin. Ze vertelt ons hoe zij en haar man het huis hebben verbouwd en de tuin hebben aangelegd. De sfeer van de tuin is die van het beroemde Sissinghurst. Kleurrijke borders – met veel blauw, lila, paars en zacht roze. Strakke taxushagen, een natuurlijke sloot met schitterende begroeiing langs en in het water. Een tuin om in te “verdwalen” langs kronkelige paadjes, de ezelstal, de kas en de cottagetuin. Leuke doorkijkjes, en vanaf het huis fraaie zichtlijnen die opgaan in het landschap van de omgeving. We zien veel moois en bestoken de eigenaresse met vragen over bijzondere bomen en planten. Ook hier kunnen we het weer niet laten en nemen we stekjes mee huiswaarts. Een kleurrijke dag vol inspiratie!


Dagtrip Veluwe 19 juli 2018


De tweede excursie tijdens deze - nu al bijna legendarische – zomer was de Veluwereis. Opnieuw prachtig weer dus. Om alles uit deze dag te halen vertrokken we al vroeg met een volle bus.


Om niet in herhaling hoeven te vallen melden we meteen maar dat ze ons overal - in elke tuin en bij de kwekerij - heel hartelijk en gastvrij hebben ontvangen.


Ons eerste bezoek, aan Tuin Polhuis, overtrof de verwachtingen van velen. De tuin ligt rond een meer dan 100 jaar oude boerderij die fraai gerestaureerd is. Tegen de achtergevel is een compositie van gewone, maar ook van veel bijzondere begonia’s en andere potplanten te zien. Via het “bakhuis” (de koffie) kom je op het terras met daarachter de tuin. Rondom een helder groen grasveld en een frisse vijver liggen de borders. Bij het zien van zoveel verscheidenheid aan vaste planten, bijzondere eenjarigen en de schitterende opbouw van de borders hoorde je zeggen “we hadden helemaal niet naar Engeland hoeven gaan”. En dat klopt helemaal, want dit land is de inspiratiebron voor de bewoners van het Polhuis. Hun liefde voor planten en een geweldige hoeveelheid energie en fantasie is in elke hoek van de tuin te zien. De door de eigenaresse zelf gestekte planten werden – tegen een kleine vergoeding – met graagte in de bus geladen.


Na de lunch in Harderwijk, waar de soep* deze keer zo koud werd gegeten als hij door iedereen zelf werd opgeschept, reden we door een mooi stukje Veluws bos met kastelen en landgoederen naar Elspeet.


Even buiten dit slaperige dorpje lag in de felle middagzon weer zo’n mooie boerderij, dit maal van een tuinarchitecte. Net als in de eerste tuin hadden ook hier de vorige eigenaren alleen weiland om het huis. Daar waar de eerste tuin stukje bij beetje is ontstaan en steeds verder uitgebreid, is deze tuin naar ontwerp aangelegd met strakke lijnen, een rechthoekige vijver en dito borders. Die laatste zijn kleurrijk en evenwichtig ingericht en daardoor is de tuin heel rustgevend. Wat opviel is dat de oude fruit- en andere bomen zijn behouden en onderdeel vormen van het nieuwe ontwerp. Hierdoor zijn er fijne schaduwhoekjes om te zitten. In de borders is niet alleen op kleur geplant, maar hier en daar ook op plantensoort. Bovendien was door de hele tuin keramiek te zien – en te koop - van diverse kunstenaars. Niet alleen leuk en fleurig maar vaak ook nuttig als afdekking van een plantensteun. Heel geestig waren de “takkewijfjes” die als fruit in de mispels hingen. Mispelbomen zie je in ons land niet vaak, maar de vruchten zijn behalve eetbaar ook heel mooi in boeketten te gebruiken. Op de leestafel vonden we veel nuttige informatie over milieuvriendelijke onderhoudsmiddelen.


De afsluiting van de dag is traditioneel een bezoek aan een kwekerij. Verscholen tussen landerijen en kleine weggetjes ligt ’t Binnenland (goed gekozen die naam) in Hulshorst. En welke kweker zet 35 stoelen en drankjes klaar voor zijn gasten? Een ongekend aantal soorten zelf gekweekte,  bijzondere Salvia’s en Phloxen straalden ons uitbundig toe. We dwaalden langs een grote diversiteit aan vaste planten, genoten in de schaduw van ons drankje en gingen met volle tassen en een heel tevreden gevoel weer richting huis.


*Hoewel we een tuin- en geen kookclub zijn, hier toch het recept van de koude komkommersoep:


3 komkommers, geschild - 300 ml Griekse yoghurt - 1 bekertje créme fraîche - 300 ml kippenbouillon van een blokje - paar druppels tabasco - peper en zout - 1 bosje gehakte dille


Snij een halve komkommer in kleine blokjes voor de garnering, snij de overige komkommers in de lengte doormidden en schraap de zaadlijsten eruit. Snij ze in stukken en pureer met de yoghurt, créme fraîche, bouillon, tabasco, zout en peper en de helft van een bosje dille. Laat goed koud worden in de koelkast. Bij het opdienen garneren met de dille en de blokjes komkommer. Eventueel in elke kop een blokje ijs leggen. Extra lekker met kleine blokjes gerookte zalm.4-daagse reis naar de Cotswolds 27 - 30 juni 2018


Het was nog even spannend, zou er wel voldoende animo zijn voor onze meerdaagse reis naar de Engelse Cotswolds? Het bestuur wilde een reis van niet meer dan 3 nachten, met ook vrij te besteden tijd, dat bleek een goede keus. Al snel was het minimale aantal deelnemers van 18 bereikt en eind juni vertrokken we uiteindelijk met 33 tuinvriendinnen.


We hadden alles mee op deze prachtige reis. Schitterend weer, leuk gezelschap, een prima hotel en niet in de laatste plaats een uitstekende tuin-chauffeur. Hij loodste ons strak door het drukke, links rijdende verkeer, omzeilde files, parkeerde in kleine straatjes en vertelde ons over de tuinen die we bezochten.


En alle superlatieven schieten te kort om in dit stukje te beschrijven wat we zagen. In de Godinton House Gardens (Ashford) - de eerste dag, direct na aankomst in Engeland - waren dat bijvoorbeeld de grote collectie Delphinia in soms zelfs bijna onnatuurlijke kleuren.


Op dag 2 bezochten we behalve de twee prachtige landgoederen Upton Wold Garden en Bourton House Garden met dito tuinen ook het plaatsje Chippen Campden, een typisch Cotswolds dorpje. Als je er ronddwaalt waan je je in het decor van een romantische film van Jane Austin. Als laatste die dag een grote tuin, de bekende Hidcote Manor Garden. Opvallend veel planten die we hier thuis niet vaak zien, maar die we daar in bijna elke tuin weer tegenkwamen. Zoals bijvoorbeeld de zilverwitte distel en de zachtgele Oost-Indische kers. En kennen we hier de knal oranje bloemen aan de sperziebonen? Vergeten groenten misschien? Gelukkig was er onze bus met veel laadruimte!


Nadat we op de 3e dag in Broughton Grange allerhartelijkst welkom waren geheten door een "tweeling-tuinmannen" waren de oh's en ah's niet van de lucht toen we daarna de tuin inliepen. Kunstig laag gesnoeide buxushagen slingerden door elkaar met ertussen een enorme verscheidenheid aan vaste en eenjarige planten. Ooit gehoord van een stumpery? Wij wel! Takken en grote omgekeerde boomstronken als een wal neergelegd en begroeid met wilde planten. Een goed idee om na het kappen de hele boom te hergebruiken. Ook hier weer een goed gesorteerde verzameling zelf gekweekte planten te koop. Zakken vol gingen mee!


We lunchten in Oxford, liepen rond tussen de universiteitsgebouwen in een sfeer die ons deed denken aan een Engelse detective. Een aantal van ons bezocht de botanische tuin, anderen kozen liever een terras aan het water.


Als laatste die dag Waterperry Gardens, inclusief een heus tuincentrum. Wie nog de moed had kon ook hier weer genieten van schitterende borders, maar sommigen verkozen de schaduw van een boom voor een heerlijke Engelse thee met een Flap Jack of een Vruchtenbrownie. Ook geen gek idee, zoals snel bleek! Voor vertrektijd zaten we allemaal onder die boom, nagenietend van een paar heerlijke dagen.


De volgende dag de terugreis met nog èèn bezoek aan een dubbele privètuin: Pyt House Garden en Willow Tree Cottage Garden (Ashampstead). Iemand noemde het de "kers op de taart" van onze reis.


De foto's bij deze tekst geven slechts een beknopte indruk van het moois dat we gezien hebben, maar ook van de onderlinge sfeer en gezelligheid van deze geweldige reis.


Dagtocht Bollenstreek 19 april 2018


Een gouden dag! Om te beginnen liet de chauffeur ons 45 minuten lang de bollenvelden zien. Die waren spectaculair en vormden een explosie van kleur. Vanuit de hoogte van de bus waren ze goed te zien.

Aangekomen in museum de Zwarte Tulp in Lisse nuttigden we buiten op het terras onze koffie met koekjes, waarna Sabine Huls, de directrice, ons een mooie toelichting gaf. Daarna kon iedereen op eigen gelegenheid de collectie van het museum bekijken met ondermeer prachtige schilderijen van bollenvelden. Ook de winkel was heel aantrekkelijk.

Rond 12 uur kregen we een Dutch lunch in restaurant Chefke's die heel goed smaakte. De 19 dames hebben ervan gesmuld en het was heel gezellig met elkaar.

Op weg naar Katwijk kwamen we weer prachtige bollenvelden tegen en het weer kon niet beter, zo’n zonovergoten dag!

Aangekomen bij Festina Lente tuin hield Esther Schonenberg een welkomstwoord. Verder gaf ze ook - aan wie het maar nodig had - een goed plantenadvies. De tuinvrienden hebben aardig wat plantjes gekocht en waren heel enthousiast over de collectie planten in de kwekerij.

Rond 4 uur waren we weer terug in Den Haag.

Workshop snoeien 24 maart 2018


Eindelijke een zachte lentedag. Een fantastische moment dus voor een snoeiworkshop. Twee prachtige grote tuinen waarin we ons konden uitleven. Marian gaf ons een zeer professionele, inspirerende en leerzame workshop snoeien. De Oh ‘s en Ah’s waren niet van de lucht. “Mag er echt zoveel af en krijg ik dan nog wel bloemen en gaat ie dan niet dood?”

Verbaasd en soms geschrokken keken we toe hoe de snoeitang in diverse struiken werd gezet voor onderhoud en verjonging. Maar ook hoe eenvoudig de net afgeknipte takken weer gestekt kunnen worden.

Daarna natuurlijk gelijk aan de slag in onze eigen tuinen. Het was er een prachtige dag voor.


Bezoek Open Tuinen Wassenaar 10 augustus 2017


Een van de hoogtepunten van ons jaarprogramma is het bezoeken van de tuinen van onze clubleden.

Deze keer worden we gastvrij onthaald in vier tuinen die – zowel in ontwerp als formaat – heel verschillend zijn.


Bijzonder om te zien dat een pas twee jaar oude tuin er uit ziet alsof hij er altijd was. Prachtige borders, met een grote diversiteit aan vaste planten en verhoogde groenten-borders.


In de tuin waar de druiven " verpakt" zijn in kleine, uit Japan meegebrachte zakjes om ze te beschermen tegen insecten, krijgen we heerlijke zelf gebakken koekjes en taart op het verhoogde terras.


Vervolgens rijden we naar de tuin waarin het grasveld doorloopt naar de buren (en daar niet groener is) en waar heel veel rijkbloeiende stokrozen te zien zijn. Deze tuin ligt leuk aan de rand van het bos met oude bomen en een romantisch bruggetje.


Als we door de laatste tuin wandelen slaken we Oh's en Ah's en zijn we misschien zelfs een beetje jaloers?  Het zijn veel kleine tuinen in een heel grote tuin. Schitterend. De gastvrouw zegt dat we terug moeten komen volgend jaar juni, als de rozen in bloei staan!  Dat gaan we zeker doen.


Een heerlijke ochtend waarin ook veel kennis en tips worden uitgewisseld.  Het is duidelijk,  we hebben een gezamenlijke hobby en we genieten ervan! 

Rondleiding Westbroekpark 20 juli 2017

Ondanks de stortbuien was de rondleiding in het Westbroekpark door Ed Vreeken toch geslaagd. Even werd het zelfs de stoïcijns blijvende gids te gortig en gingen we "schuilen" onder een enorme rode beuk.

Ed vertelde ons ondermeer over de ontstaansgeschiedenis van het park - in hoofdlijnen ontworpen door dhr Westbroek -  leidde ons naar de dit jaar bekroonde rozen en beantwoordde geduldig al onze vragen. Zo leerden we bijvoorbeeld dat rozen helemaal niet boven een 5-blad hoeven te worden gesnoeid!

Uiteindelijk brak de zon weer door en sloten we gezellig af met een kop koffie bij "de Waterkant".

Jubileumreis 13 juni 2017


Een prachtige dag voor een jubileumreis, een feestje vanwege 45 jaar Haagse Tuin- en Plantenclub.

We gaan met 40 vrouwen en een man op weg naar  “Het Ankerhuis”  in Montfoort. Lidy Middendorp ontvangt ons hartelijk in haar tuin die de naam draagt van de vorige eigenaar van het huis. Een zeer goed verzorgde tuin met veelkleurige borders, bekende maar ook veel minder bekende vaste planten.

Opvallend is de grote verzameling clematissen die nu eens niet tegen een muur klimmen maar langs  spiraal-stokken en rozenstandaards. Dat levert verrassende bossen bloemen op die elk voorjaar kort gesnoeid en bemest worden. We kijken jaloers naar de weelderige planten die het op kleigrond toch veel beter doen dan op “ons arme zand”. En wat een rustgevend zitje aan het eind van de tuin, aan het water met uitzicht op grazende koeien. Hoe Hollands kan het zijn!


Op weg naar de tweede tuin geeft Marian R ons een mini-lezing over de Moeras-en Stinsenplantentuin van Wim Baas, aan de rand van de "Westbroekse Zodden".

De tegenstelling tussen deze tuin, met inheemse moerasvegetaties van kalkrijk kwelwater en met aangelegde biotopen voor stinsenplanten, en de vorige tuin kan niet groter zijn. Wim Baas is biochemicus en geeft ons een duidelijke uitleg over ecologie. Over de samenhang van bodemfactoren als algen en schimmels. Hij bevestigt hiermee de uitleg van Marian. Stinsenplanten, mieren en bodemschimmels zijn een onafscheidelijk trio.

Laten gebeuren, recyclen en vooral niet ingrijpen. We zijn verbaasd en opgelucht, zo wordt tuinieren een “makkie”, nooit meer schoffelen, absoluut niet spitten en beslist geen mierenpoeder want daarmee verwoesten we onze tuin. En.. laat die warme zomer maar komen want water geven is niet meer nodig. Er is veel te vinden op internet over deze vorm van tuinieren. Maar of wij ook kunnen loslaten?


Rond de middag schepen we in op de “Dame van Amstel”, een luxe salonboot boot uit de jaren 30, een houten lambrisering en glas in lood in het dak.

Met een glas bubbels toasten we op de goede dingen in het leven en nog een lang voortbestaan van onze club. We genieten van de lunch, de fraaie huizen en tuinen aan de Vecht, het zonnige weer en van elkaar. Er valt altijd iets te “kletsen” en na de boottocht in de bus naar huis gaat dat gewoon door.

Het was een PERFECTE dag!

Bezoek Heemtuin Heimanshof in het Zuiderpark

30 mei 2017

 

Dat was niet voorspeld, een fikse regenbui nadat we aankwamen in het Zuiderpark. Niet iedereen was daarop voorbereid, dus voor hen een "frisse" wandeling in natte kleren. Dat was snel vergeten, want Heemtuin Heimanshof heeft heel veel te bieden. De IVN gids wist verschrikkelijk veel van het bos, de bomen, de beplanting en ook over het waarom de ene plant wel en de andere niet op die plek groeit. Dat heeft niet alleen met de grondsoort te maken, maar ook met de omgeving, CO2 uitstoot bv.

Voor een aantal van ons is het Zuiderpark geen onbekend terrein, maar voor allemaal was dit bezoek een echte verrassing. Zo dichtbij zo'n schitterend stuk natuur.

Als je nu niet in de gelegenheid was mee te gaan, is het zeker een aanrader om Heimanshof op je wensenlijstje te zetten voor een bezoek. De " Statische tuin" - in naam niet echt iets waarvoor je warm loopt - is geweldig! Een groot assortiment planten gegroepeerd in families. Goed onderhouden, met pittoreske oude muurtjes, vijvertjes vol bloeiende dotters en heel veel bekende en onbekende vaste planten. Op de bijgaande foto's een indruk, twee fraaie wilde orchideeën waar we velden vol van hebben gezien.

De tuin is open van maandag tot vrijdag van 8.00 - 16.00 uur.

Juni begint met heerlijk weer, ik zeg: " doe een rondje Heimanshof".

De Braak en J.P. Thijssepark

12 april 2017


“Heemtuinen” is ons thema in 2017 en naar aanleiding van een lezing in maart bezoeken we 12 april het J.P. Thijssepark en “De Braak” in Amstelveen. Een heerlijke dag, niet zo zeer wat het weer betreft, maar wel de prachtige, ruim twee uur durende wandeling door beide parken.

Een enthousiaste gids met zeer veel plantenkennis leidt ons langs een grote diversiteit van vaste, inheemse planten. Ons verbazend over zoveel kleur van bloeiende planten in deze tijd van het jaar zien we min of meer “gewone” bosanemonen, velden vol witte primula's, zomerklokjes, wilde hyacinten maar ook minder bekende soorten, zoals eenbes en paarse schubwortel.

De ranke, fier rechtopstaande ontluikende bladen van de reuzenvarens naast het fragiel paarse  wildemanskruid. Een feestje om te zien. We lopen over smalle houten paden die beekjes overbruggen en langs vijvers met veel gele dotters en bomen vol bloesem. We genieten.


Na de lunch aan een reuze picknick-tafel in de kwekerij krijgen we een presentatie over het maken van gelei van planten, bessen en bloemen die we overal om ons heen in de natuur vinden. Sparappels, lievevrouwebedstro, paardenbloemen, vlierbloesem en gele kornoelje. We ruiken, proeven en ervaren dat ze stuk voor stuk verrassend en vooral heel erg lekker zijn. We gaan ze zeker maken deze zomer maar kopen nu vast een potje om in de stemming te komen. Op de weg terug naar huis  met de bus gaat het regenen.

Haagse Tuin- en Plantenclub