JAARPROGRAMMA

Lezing door Gerard van Buiten, hortulanus    

De tuin het hele jaar mooi

Donderdag 16 februari 2023


"Het is een kunst om je tuin jaarrond mooi te houden. Het begint allemaal bij een goede plantkeuze, maar op tijd het juiste onderhoud toepassen is bijna net zo belangrijk. De meeste mensen kennen dat wel; in de tweede helft van de zomer is eigenlijk het mooiste wel van de beplanting af. Zeker op plekken in de schaduw heb je daar al gauw last van. Of juist andersom: in het voorjaar bloeit er nog maar zo weinig. En de winter is misschien wel de lastigste tijd om de tuin interessant te houden. En wat doe je na een zware onweersbui om de tuin weer toonbaar te krijgen, of hoe hou je de tuin mooi tijdens een lange hittegolf? Een lezing vol tips uit ruim 40 jaar praktijkervaring".

Bloembollen bewonderen bij Thea  

Dinsdag 25 april 2023Busexcursie "Tuinen en Rivieren"

Maandag 15 mei 2023


Voordat wij naar Appeltern rijden bezoeken wij De Lektuin, een particuliere tuin van Saskia en Leo van den Berg, gelegen in Streefkerk niet ver van Kinderdijk in de Alblasserwaard. De tuin van 2500 m2 ligt aan de Lek en bestaat uit grote borders met vaste planten, die overgaan in een oosters georiënteerd deel met een beekje, een boomgaard en een natuurpaadje dat naar de rivier loopt, waar je vanaf de punt tien kilometer over de Lek kunt kijken. Wij krijgen daar koffie met wat lekkers

Vervolgens rijden wij naar “DeTuinen Van Appeltern” (www.appeltern.nl), een complex van modeltuinen dat zich sinds 1988 bevindt in de Gelderse plaats Appeltern in het Land van Maas en Waal. Het is een “tuineninspiratiepark”, waar je veel ideeën kunt opdoen over tuinaanleg en tuintrends. Er zijn meer dan 200 voorbeeldtuinen verdeeld over 22 ha., alsmede een plantenmarkt. Je kan je eigen meegebrachte lunch op een bankje opeten of gebruik maken van de aanwezige horeca (voor eigen rekening).

Tot slot brengen wij een bezoek aan Plantenkwekerij De Buxuskoning in het nabij gelegen Winssen. In eigen kassen worden veel vaste planten, haagplanten en hulst gekweekt. Geen buxus maar wel buxusvervangers, volgens het motto “Last van buxusmot? Wij kweken de oplossing!” Wij drinken daar thee of koffie. Het is mogelijk om vooraf via de website (www.buxuskoning.nl) een bestelling klaar te laten zetten. Dat scheelt erg veel tijd en hun website is duidelijk, eenvoudig en er zijn vaak aanbiedingen. Hun prijzen zijn alleszins redelijk.


4-daagse reis naar Kent met Kupers tuinreizen        

Maandag 19 t/m donderdag 22 juni 2023


Onze buitenlandreis gaat dit keer naar Kent, Engeland. Een bijzondere reis, want we bezoeken naast de bekende tuinen ook veel particuliere tuinen van vriendinnen van Marieke, die 30 jaar in Kent heeft gewoond. Meer informatie in de folder van Kupers tuinreizen.


Busexcursie Noord-Holland

Dinsdag 11 juli 2023


Ging onze jubileumreis naar Aalsmeer e.o., dit jaar blijven we aan de westkant van de provincie Noord-Holland. Het wordt een volle dag, want we worden ontvangen door vier zeer enthousiaste tuinvrouwen die zich nu al verheugen op onze komst en met z’n vieren de planning bedachten.

We starten in Aerdenhout bij Brigitta Breur; zij heeft een verrassende tuin aan de rand van de duinen, met organisch gevormde grassenborders, een glooiend gazon,twee vijvers en een prachtige schaduwborder. We worden ontvangen met koffie en lekkers.

Vervolgens rijden we naar Heemstede waar we Else Bezemer ontmoeten in haar tuin “onder de Linde”. De meer dan 100 jaar oude Linde is beeldbepalend in deze cottage-tuin met weelderige borders en veel roze rozen. De veertig soorten sneeuwklokjes in Else’s tuin zijn dan helaas uitgebloeid.

De tuin van onze derde gastvrouw is die van Clothilde van Poll in Haarlem.De voortuin van dit jaren 20-huis is beplant met grijs- en bruinbladige planten. Vanaf het terras achter het huis ligt een verdiept gazon, omzoomd met in elke seizoen van kleur veranderende, schitterende borders. We eten hier onze eigenboterham op en krijgen er een kopje soep bij.

De laatste tuin in Bloemendaal, van Froukje Noordenbos, ligt in een lommerrijke omgeving. Ook hier een glooiend gazon waardoor een vijver meandert – waarin een ijsvogel “woont” – omgeven door kleurrijke borders die mede door Modeste Herwig ontworpen zijn. De bijzondere kleurencombinaties zijn door Froukje zelf bedacht.

Geïnspireerd,aangemoedigd en met een gevoel van “dat wil ik ook” en “nooitgenoeg” rijden we op de terugweg langs kwekerij Nijssentuin en bollen in Heemstede. Neem vast een kijkje op de site www.nijssentuin.nl daar wordt je heel hebberig van.


Lezing door Norbert Peeters, botanisch filosoof

Donderdag 23 november 2023


Wegens groot succes afgelopen jaar hebben wij Norbert Peeters gevraagd nogmaals een lezing voor ons te verzorgen. Mis hem niet!