JAARPROGRAMMA

Lezing door Bert Griffioen

Dinsdag 11 februari 2020


Bij “groen denken” in de bebouwde kom hoort ook de aanleg van groene corridors. Denk aan bermen, perken en plantsoenen. Voor gemeenten vormen arbeid en onderhoud een steeds zwaarder wegende kostenpost. Bert Griffioen, de spreker van vanavond, heeft met zijn team een aanpak ontwikkeld waardoor met de juiste plantenkeus en met slechts èèn grote beurt per jaar een boeiend en bloeiend resultaat bereikt kan worden. Wij zijn blij dat Bert Griffioen zijn ideeën en ervaringen aan ons komt vertellen. Ook voor ons valt hier nog wel het een en ander te leren.Hofjeswandeling in Den Haag

Donderdag 23 april 2020   Geannuleerd ivm coronavirusBusexcursie Noord-Holland

Dinsdag 19 mei 2020   Geannuleerd ivm coronavirus


De drie tuinen en de kwekerij die we vandaag bezoeken, maken deel uit van de “Groene route” die elk jaar veel bezoekers trekt in Noord-Holland.

Allereerst rijden we naar ZinTUigenN in Heerhugowaard, waar we worden ontvangen door Cees & Els Verkerke. Zij hebben een mooie landschapstuin in Engelse sfeer. Elke stap in de tuin is een verrassing, verwondering en inspiratie tot meer. De landelijk bekende tuin is bijzonder door zijn omvang van 10.000 vierkante meter en zijn afwisselende begroeiing. In de enorme vijver is de ijsvogel een vaste gast, we zien spiegelende borders, een bloemenweiland vol bloeiende orchideeën en grassen.

Ons tweede bezoek is aan de Couwenhof van Anouska Couwenhoven in Nieuwe Niedorp. Zowel de woning als de tuin hebben een bijzondere vorm. Achter het huis ligt een prachtige tuin die smal en diep is, een waarlijke “hof”. Met steeds weer verrassingen naarmate je verder over het grindpad naar achteren loopt. We lunchen met onze meegebrachte boterhammen en krijgen daarbij van de gastvrouw iets te drinken.

We vervolgen onze route naar Kwekerij Liefhebbersplanten van Dieuwke Wijn in het dorp Winkel op 10 minuten afstand. De naam van de kwekerij zegt het al: geen alledaags aanbod. Een natuurvriendelijke kwekerij met tuin, waar ze geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruiken en die al ruim 30 jaar bestaat. Een tuin met veel liefde voor alles wat groeit, bloeit, kruipt en vliegt.

En dan, als alle aankopen zijn ingeladen, arriveren we zo’n 10 minuten later in de laatste tuin, Versicolor, in Lutjewinkel. De eigenaresse van deze tuin is Marianne Greiner. Aan een doodlopend weggetje in het Noord-Hollandse landschap, deels verscholen achter hagen, ligt haar idyllische planten-paradijs. De tuin is gemaakt met veel liefde voor kleuren en planten. Eigenlijk zijn het meerdere tuinen in een, veel borders op kleur, een blote-voeten-graspad omzoomd door hortensiahagen, geurende Engelse rozen, een cottage tuin, een natuurlijke vijver vol groene kikkers, een vlindertuin, vogelbosjes, een watermuur en een Italiaanse vijvertuin. Kortom er is ook hier voldoende te zien. Om 16.00 vertrekken we weer richting Den Haag.

Busexcursie Utrecht

Donderdag 11 juni 2020    Geannuleerd ivm coronavirus


We bezoeken drie bijzondere tuinen rond Utrecht, elk geheel verschillend qua uitgangspunt, ontwerp en beplanting.

Als eerste bezoeken we het landgoed rond Kasteel Lunenberg in Langbroek. In 1980 zijn, naar een ontwerp van de Britse Caroline Tisdall, het park en de tuin opnieuw ingericht. Bestaande elementen, veel hoge bomen (de trots van het park) en het eikenlaantje (het vroegere “melklaantje”) werden gehandhaafd, het landschap werd meer open gelegd waardoor zichtlijnen zijn ontstaan. We zien nu een landschapspark in romantische Engelse stijl met prachtige waterpartijen met dotters en waterlelies en rond het kasteel een tuin met plantenborders. De hovenier die al jaren vertrouwd is met het beheer van het park en de tuin, leidt ons rond.

Een grote verrassing wacht ons als we een nieuwbouwwijk in Houten binnen rijden: een 170 jaar oude “Langhuis Boerderij” waar de familie Funneman in de loop der jaren een zeer veelzijdige tuin van 1800m2 heeft aangelegd, grotendeels besloten door beukenhagen (Fagus sylvatica). Bestaande bomen en struiken zijn behouden gebleven en in beide boomgaarden staan diverse hoogstambomen die een karakteristieke sfeer aan de tuin geven. De tuin heeft deels een informeel karakter met zeer veel verschillende soorten vaste planten in allerlei combinaties, waaronder ook bijzondere exemplaren te vinden zijn. De tuin is tevens “proeftuin” voor de zoon van de eigenaren, Erik Funneman, tuinarchitect. Een kleine vijver en buxusgroepen in de besloten voortuin. De zijtuin heeft een vaste border op kleur in wit en geel. Aan de andere zijde een groente- en een grassentuin. In de achtertuin een natuurlijke vijver met een beek- en moeraszone met kikkers en met de functie van opvang van regenwater van het huis.

Dan bezoeken we in Hagestein ”In Liefde Bloeyende”. Onder aan de Lekdijk bevindt zich een in 1980 gebouwd huis met een tuin van (aanvankelijk) 1700 m2, dat ons na binnenkomst meteen verrast. De strakke vormgeving vormt een prachtig contrast met de weelderige beplanting. De voortuin is sober maar zeer smaakvol met borders en grassen. Naast het huis twee lange hoge bloemenborders met een zichtas naar de weilanden en de later toegevoegde wilde bloemenweide. Aan de andere zijde van het huis een intiem rond rosarium. In 1991 werd de tuin uitgebreid naar 2 ha naar een ontwerp van bureau Mien Ruys met ook veel inbreng van de eigenaren. Een grote watertuin met Groot hoefblad, Gunnera en moerascipressen en een grote grassenborder (ontwerp Harry Esselink 2000). Verder een bijzondere prairietuin aangelegd met een afdeklaag van lava, met veel planten uit Noord-Amerika. In de oude boomgaard staat een tuinhuis waar we ontvangen worden. Onlangs is het gebied uitgebreid met wilde bloemen-weiden waar drie verschillende bloemenmengsels zijn toegepast (Cruydt-Hoeck). Dit geeft een verrassende aanblik en is een walhalla voor vlinders en insecten.


4-daagse reis Normandië  geannuleerd

Vrijdag 3 t/m maandag 6 juli 2020Lezing door Frederik Hoogerhoud   geannuleerd

Dinsdag 10 november 2020


Frederik is nauw betrokken bij het AVN (Algemene Vereniging Natuurbescherming) in Den Haag. Hij schreef een boek over vogels in Den Haag. Wat de meeste mensen niet zullen weten is dat Den Haag sinds enkele jaren ook een vogelrustgebied heeft, Het Litoraal. Frederik kan, en wil daar graag veel over vertellen.


Haagse Tuin- en Plantenclub