JAARPROGRAMMA

Lezing door Michelle de Roo

Singelpark Leiden


Donderdag 17 februari 2022


Michelle de Roo, landschapsontwerper bij Griffioen (Boskoop), is betrokken bij het ontwerp van het Singelpark in Leiden


Plantenruil met demonstratie stekken en zaaien


Zaterdag 26 maart 2022Bezoek aan Landgoed Ockenburgh Den Haag

met een wandeling door het Hyacintenbos, een prachtig gebied vol wilde hyacinten.


Vrijdag 22 april 2022Jubileumreis naar Noord-Holland


Dinsdag 17 mei 2022


Dit wordt een drukke, veelzijdige dag waarop we veel te zien krijgen. Aan bod komen een historische tuin, tuinbouwmuseum, rondleidingen, rondvaart, het bloemkunstmuseum en tot slot een grote kweker. Uiteraard is er koffie met wat lekkers en een gezonde lunch.

Busexcursie naar Utrecht


Donderdag 9 juni 2022


Rond 9.30 uur arriveren we bij kwekerij Huiting, een familiebedrijf dat al 60 jaar geworteld is in Vianen. We worden verwelkomd met koffie, koekjes en een introductie over de kwekerij. Buiten veel vaste planten - gerangschikt op kleur of soort -,  een bijzondere collectie potten en een boomkwekerij. Er staan veel bankjes om even te genieten.

Een verrassing in een nieuwbouwwijk van Houten is de 170 jaar oude “Langhuis Boerderij” waar de familie Funneman een zeer veelzijdige tuin van 1800 m2 heeft aangelegd. Bestaande bomen en struiken zijn behouden gebleven. De tuin heeft een informeel karakter met vaste planten in allerlei combinaties, waaronder ook bijzondere exemplaren. De tuin is tevens “proeftuin” voor de zoon die tuinarchitect is.

In Hagestein bezoeken we ”In Liefde Bloeyende”, een tuin onder aan de Lekdijk. De strakke vormgeving vormt een prachtig contrast met de weelderige beplanting. De voortuin is sober maar zeer smaakvol met borders en grassen. Naast het huis twee lange hoge bloemenborders met een zichtas naar de weilanden en de later toegevoegde wilde bloemenweide. Er is een rosarium, een grote watertuin, een bijzondere prairietuin met een afdeklaag van lava. Aan de tuin valt veel te ontdekken en te leren, het waterbeheer van dit bijzondere terrein, gelegen vlakbij de Lek, is ontworpen door de eigenaar.


Tweedaagse reis naar het Limburgse heuvelland


Woensdag 29 en donderdag 30 juni 2022


Tuinenreis i.s.m. Kupers Tuinreizen met 1 overnachting, 1 diner en 1 ontbijt.

Running Tuinen


Donderdag 4 augustus


Openstelling tuinen van onze tuinvriendinnen in Duinoord

Lezing door Norbert Peeters

Hoe vogels en insecten helpen bij het sexleven van planten

Donderdag 10 november 2022


Norbert Peeters, botanisch filosoof, zal ons deze avond vertellen over een stukje plantkunde dat tamelijk onderbelicht is gebleven. 

Charles Darwin publiceerde in 1859 zijn bevindingen over de aanpassingen bij dieren (en mensen) waardoor hun overlevingskansen verbeterden. Deze theorie kennen we als de evolutieleer. Minder bekend is dat Darwin ook onderzoek gedaan heeft naar planten, o.a. orchideeën, vleesetende planten en klimplanten. Ook planten blijken zich in de loop van vele eeuwen op verschillende manieren te hebben aangepast aan hun omgeving. Dààr gaan we dit keer meer van horen.