JAARPROGRAMMA

Lezing door Marian Ruhè

Plant eens wat anders in je tuin!


Maandag 26 februari 2024


Een pleidooi om bij het aanvullen van je plantassortiment ook eens te denken aan eetbare planten, medicinale planten (met een knipoog naar vroeger) en andere nuttige planten. En als laatste een aansporing om planten en of struiken in je tuin te zetten die altijd handig zijn als basis van een boeketje, kadoversiering of zelfs als kerst- en paasgroen.

Rondje Boskoop

Dinsdag 23 april 2024


Koffie/thee en iets lekkers bij Theetuin “het Woutje” en bezoek aan wandeltuin “De Groene Kathedraal” Vervolgens naar Plantentuin Esveld en Aceretum, met een groot assortiment tuinplanten. Op het terrein bij theehuis Yume gebruiken we een kop soep. Tot slot gaan we nog langs bij Jan den Hertog, Tuinplanten Boskoop, die erg veel kennis heeft van planten en weer een andere collectie heeft.

Vervoer: met eigen auto’s/ carpoolen.


Rondje Voorschoten


Donderdag 23 mei 2024


Bezoek aan tuinen van de Voorschotense tuinclub. We beginnen bij Els, die ook al heel lang lid is van onze tuinclub en nu bijna 9 jaar in Voorschoten woont. Sindsdien is er veel gebeurd in haar tuin. De vlakken zowel in voor- als achtertuin zijn inmiddels dicht begroeid met allerlei bodembedekkers.

Vervolgens gaan we naar de Oude Pastorie; het statige pand heeft een boeiende geschiedenis die teruggaat tot in de 16de eeuw. Achter het huis en de indrukwekkende, metershoge haag gaat een idyllische tuin schuil. Huis en tuin zijn prachtig op elkaar afgestemd naar een ontwerp van MienRuys en Hans Veldhoen.

Hierna bezoeken we de tuin van tuinontwerpster Ineke. Deze bestaat uit een ondiepe, maar brede voortuin en een eveneens ondiepe en brede patio-tuin achter. De beplanting is kunstig opgebouwd met een grote variëteit aan planten. We wippen even binnen bij Marion en Johan; achter het zijpoortje wacht een verrassend lange, groene oase. Zij wonen daar sinds 2019 en worden steeds enthousiaster over tuin, vijver en tuinieren met hart voor de natuur.

Aansluitend wandelen we naar de tuin van Marijke en Bert. De tuin van ruim 1500 m2 is ontstaan op het perceel van een bollenkweker. Een wandeling langs de volwassen bomen en struiken biedt steeds een nieuw perspectief. Marijke en Bert zijn beiden “Wageningers”. Bert is een fruitbomenkenner. Verspreid over de tuin zijn dan ook allerlei fruitbomen te vinden (appel, peer, pruim, vijg en druif). Er zijn zitjes op diverse plekken en bij minder weer kunnen we de lunch gebruiken in de bollenschuur, een gemeentelijk monument.
2-daagse tuinenreis naar Vlaanderen

Dinsdag 11 en woensdag 12 juni 2024


Bezoek aan tuinen in ondermeer Kapellen, Brasschaat en Oudenaarde van leden van de Vlaamse Vaste Planten Vereniging. Inclusief overnachting, diner en boottocht in Gent.

Busexcursie naar tuinen in Utrecht en Gelderland


Donderdag 18 juli 2024


We beginnen ons uitje in Leusden. Aan de bosweg naar een landgoed ligt “In de Boomgaard” de tuin van Marieke Nolsen, een prachtige bloementuin van ongeveer 1600 m2. met verscheidene planten- en heersterborders. Kijk maar eens op haar site www.mariekenolsen.nl. Na een kopje koffie of thee brengt de bus ons naar de volgende tuin.

Rond half twaalf komen we aan bij “Op de Haar” van Joyce en John Ramsbotham. Deze unieke tuin in Hoevelaken is bijna 2ha groot en ligt in een historisch rabattenbos. Er zijn acht verschillende tuinkamers, ieder met een eigen uitstraling. Ongeveer 4500 verschillende soorten planten, bomen en heesters zijn er te bewonderen. In 2020 hebben de eigenaren een stobbentuin aangelegd met een grote collectie varens (www.opentuinopdehaar.nl/).

Na de lunch gaan we naar “De Beukenhof” de tuin van Ellen en Hans Lubbers, die sinds 2000 op dit prachtige plekje in Barneveld wonen. Het begon met 3000 m2 en ze hebben er later 7000 m2 bij kunnen kopen. Een deel hiervan is boomgaard geworden, maar het grootste deel is écht tuin met tuinkamers en borders die allemaal een eigen sfeer of kleur hebben.Wat alle tuindelen echter gemeen hebben is het weidse uitzicht over de omringende weilanden (www.beukenhof.info).

Na een kop thee rijden we door naar kwekerij “de Hessenhof” in Lunteren. Hans en Miranda Kramer begonnen in 1981 met de kwekerij op een schraal stukje Veluwse grond waar de grootvader van Hans oorspronkelijk boerde. Het is een kleinschalige kwekerij waar sortiment en kwaliteit voorop staan. Het is een feest om gewoon rond te lopen. Maar als je iets zoekt is het handig om thuis alvast op de website te gaan kijken en een verzamellijst te maken (https://hessenhof.nl/).


Thee in de tuin


Donderdag 8 augustus 2024


Elk jaar stelt een aantal tuinvriendinnen hun tuinen voor ons open. Dit jaar zijn we welkom in het Benoordenhout.

Lezing Vogels in de tuin

door Foeke Zeilstra en Boudewijn Schreiner (Haagse Vogelbescherming, haagsevogels.nl)


Donderdag 21 november 2024