TUINBEZOEKEN

Dagtrip Veluwe 19 juli 2018

 

De tweede excursie tijdens deze - nu al bijna legendarische – zomer was de Veluwereis. Opnieuw prachtig weer dus. Om alles uit deze dag te halen vertrokken we al vroeg met een volle bus.

 

Om niet in herhaling hoeven te vallen melden we meteen maar dat ze ons overal - in elke tuin en bij de kwekerij - heel hartelijk en gastvrij hebben ontvangen.

 

Ons eerste bezoek, aan Tuin Polhuis, overtrof de verwachtingen van velen. De tuin ligt rond een meer dan 100 jaar oude boerderij die fraai gerestaureerd is. Tegen de achtergevel is een compositie van gewone, maar ook van veel bijzondere begonia’s en andere potplanten te zien. Via het “bakhuis” (de koffie) kom je op het terras met daarachter de tuin. Rondom een helder groen grasveld en een frisse vijver liggen de borders. Bij het zien van zoveel verscheidenheid aan vaste planten, bijzondere eenjarigen en de schitterende opbouw van de borders hoorde je zeggen “we hadden helemaal niet naar Engeland hoeven gaan”. En dat klopt helemaal, want dit land is de inspiratiebron voor de bewoners van het Polhuis. Hun liefde voor planten en een geweldige hoeveelheid energie en fantasie is in elke hoek van de tuin te zien. De door de eigenaresse zelf gestekte planten werden – tegen een kleine vergoeding – met graagte in de bus geladen.

 

Na de lunch in Harderwijk, waar de soep* deze keer zo koud werd gegeten als hij door iedereen zelf werd opgeschept, reden we door een mooi stukje Veluws bos met kastelen en landgoederen naar Elspeet.

 

Even buiten dit slaperige dorpje lag in de felle middagzon weer zo’n mooie boerderij, dit maal van een tuinarchitecte. Net als in de eerste tuin hadden ook hier de vorige eigenaren alleen weiland om het huis. Daar waar de eerste tuin stukje bij beetje is ontstaan en steeds verder uitgebreid, is deze tuin naar ontwerp aangelegd met strakke lijnen, een rechthoekige vijver en dito borders. Die laatste zijn kleurrijk en evenwichtig ingericht en daardoor is de tuin heel rustgevend. Wat opviel is dat de oude fruit- en andere bomen zijn behouden en onderdeel vormen van het nieuwe ontwerp. Hierdoor zijn er fijne schaduwhoekjes om te zitten. In de borders is niet alleen op kleur geplant, maar hier en daar ook op plantensoort. Bovendien was door de hele tuin keramiek te zien – en te koop - van diverse kunstenaars. Niet alleen leuk en fleurig maar vaak ook nuttig als afdekking van een plantensteun. Heel geestig waren de “takkewijfjes” die als fruit in de mispels hingen. Mispelbomen zie je in ons land niet vaak, maar de vruchten zijn behalve eetbaar ook heel mooi in boeketten te gebruiken. Op de leestafel vonden we veel nuttige informatie over milieuvriendelijke onderhoudsmiddelen.

 

De afsluiting van de dag is traditioneel een bezoek aan een kwekerij. Verscholen tussen landerijen en kleine weggetjes ligt ’t Binnenland (goed gekozen die naam) in Hulshorst. En welke kweker zet 35 stoelen en drankjes klaar voor zijn gasten? Een ongekend aantal soorten zelf gekweekte, bijzondere Salvia’s en Phloxen straalden ons uitbundig toe. We dwaalden langs een grote diversiteit aan vaste planten, genoten in de schaduw van ons drankje en gingen met volle tassen en een heel tevreden gevoel weer richting huis.

 

*Hoewel we een tuin- en geen kookclub zijn, hier toch het recept van de koude komkommersoep:

 

3 komkommers, geschild - 300 ml Griekse yoghurt - 1 bekertje créme fraîche - 300 ml kippenbouillon van een blokje - paar druppels tabasco - peper en zout - 1 bosje gehakte dille

 

Snij een halve komkommer in kleine blokjes voor de garnering, snij de overige komkommers in de lengte doormidden en schraap de zaadlijsten eruit. Snij ze in stukken en pureer met de yoghurt, créme fraîche, bouillon, tabasco, zout en peper en de helft van een bosje dille. Laat goed koud worden in de koelkast. Bij het opdienen garneren met de dille en de blokjes komkommer. Eventueel in elke kop een blokje ijs leggen. Extra lekker met kleine blokjes gerookte zalm.

 

 

4-daagse reis naar de Cotswolds 27 - 30 juni 2018

 

Het was nog even spannend, zou er wel voldoende animo zijn voor onze meerdaagse reis naar de Engelse Cotswolds? Het bestuur wilde een reis van niet meer dan 3 nachten, met ook vrij te besteden tijd, dat bleek een goede keus. Al snel was het minimale aantal deelnemers van 18 bereikt en eind juni vertrokken we uiteindelijk met 33 tuinvriendinnen.

 

We hadden alles mee op deze prachtige reis. Schitterend weer, leuk gezelschap, een prima hotel en niet in de laatste plaats een uitstekende tuin-chauffeur. Hij loodste ons strak door het drukke, links rijdende verkeer, omzeilde files, parkeerde in kleine straatjes en vertelde ons over de tuinen die we bezochten.

 

En alle superlatieven schieten te kort om in dit stukje te beschrijven wat we zagen. In de Godinton House Gardens (Ashford) - de eerste dag, direct na aankomst in Engeland - waren dat bijvoorbeeld de grote collectie Delphinia in soms zelfs bijna onnatuurlijke kleuren.

 

Op dag 2 bezochten we behalve de twee prachtige landgoederen Upton Wold Garden en Bourton House Garden met dito tuinen ook het plaatsje Chippen Campden, een typisch Cotswolds dorpje. Als je er ronddwaalt waan je je in het decor van een romantische film van Jane Austin. Als laatste die dag een grote tuin, de bekende Hidcote Manor Garden. Opvallend veel planten die we hier thuis niet vaak zien, maar die we daar in bijna elke tuin weer tegenkwamen. Zoals bijvoorbeeld de zilverwitte distel en de zachtgele Oost-Indische kers. En kennen we hier de knal oranje bloemen aan de sperziebonen? Vergeten groenten misschien? Gelukkig was er onze bus met veel laadruimte!

 

Nadat we op de 3e dag in Broughton Grange allerhartelijkst welkom waren geheten door een "tweeling-tuinmannen" waren de oh's en ah's niet van de lucht toen we daarna de tuin inliepen. Kunstig laag gesnoeide buxushagen slingerden door elkaar met ertussen een enorme verscheidenheid aan vaste en eenjarige planten. Ooit gehoord van een stumpery? Wij wel! Takken en grote omgekeerde boomstronken als een wal neergelegd en begroeid met wilde planten. Een goed idee om na het kappen de hele boom te hergebruiken. Ook hier weer een goed gesorteerde verzameling zelf gekweekte planten te koop. Zakken vol gingen mee!

 

We lunchten in Oxford, liepen rond tussen de universiteitsgebouwen in een sfeer die ons deed denken aan een Engelse detective. Een aantal van ons bezocht de botanische tuin, anderen kozen liever een terras aan het water.

 

Als laatste die dag Waterperry Gardens, inclusief een heus tuincentrum. Wie nog de moed had kon ook hier weer genieten van schitterende borders, maar sommigen verkozen de schaduw van een boom voor een heerlijke Engelse thee met een Flap Jack of een Vruchtenbrownie. Ook geen gek idee, zoals snel bleek! Voor vertrektijd zaten we allemaal onder die boom, nagenietend van een paar heerlijke dagen.

 

De volgende dag de terugreis met nog èèn bezoek aan een dubbele privètuin: Pyt House Garden en Willow Tree Cottage Garden (Ashampstead). Iemand noemde het de "kers op de taart" van onze reis.

 

De foto's bij deze tekst geven slechts een beknopte indruk van het moois dat we gezien hebben, maar ook van de onderlinge sfeer en gezelligheid van deze geweldige reis.

 

Dagtocht Bollenstreek 19 april 2018

 

Een gouden dag! Om te beginnen liet de chauffeur ons 45 minuten lang de bollenvelden zien. Die waren spectaculair en vormden een explosie van kleur. Vanuit de hoogte van de bus waren ze goed te zien.

Aangekomen in museum de Zwarte Tulp in Lisse nuttigden we buiten op het terras onze koffie met koekjes, waarna Sabine Huls, de directrice, ons een mooie toelichting gaf. Daarna kon iedereen op eigen gelegenheid de collectie van het museum bekijken met ondermeer prachtige schilderijen van bollenvelden. Ook de winkel was heel aantrekkelijk.

Rond 12 uur kregen we een Dutch lunch in restaurant Chefke's die heel goed smaakte. De 19 dames hebben ervan gesmuld en het was heel gezellig met elkaar.

Op weg naar Katwijk kwamen we weer prachtige bollenvelden tegen en het weer kon niet beter, zo’n zonovergoten dag!

Aangekomen bij Festina Lente tuin hield Esther Schonenberg een welkomstwoord. Verder gaf ze ook - aan wie het maar nodig had - een goed plantenadvies. De tuinvrienden hebben aardig wat plantjes gekocht en waren heel enthousiast over de collectie planten in de kwekerij.

Rond 4 uur waren we weer terug in Den Haag.

Workshop snoeien 24 maart 2018

 

Eindelijke een zachte lentedag. Een fantastische moment dus voor een snoeiworkshop. Twee prachtige grote tuinen waarin we ons konden uitleven. Marian gaf ons een zeer professionele, inspirerende en leerzame workshop snoeien. De Oh ‘s en Ah’s waren niet van de lucht. “Mag er echt zoveel af en krijg ik dan nog wel bloemen en gaat ie dan niet dood?”

Verbaasd en soms geschrokken keken we toe hoe de snoeitang in diverse struiken werd gezet voor onderhoud en verjonging. Maar ook hoe eenvoudig de net afgeknipte takken weer gestekt kunnen worden.

Daarna natuurlijk gelijk aan de slag in onze eigen tuinen. Het was er een prachtige dag voor.

 

Bezoek Open Tuinen Wassenaar 10 augustus 2017

 

Een van de hoogtepunten van ons jaarprogramma is het bezoeken van de tuinen van onze clubleden.

Deze keer worden we gastvrij onthaald in vier tuinen die – zowel in ontwerp als formaat – heel verschillend zijn.

 

Bijzonder om te zien dat een pas twee jaar oude tuin er uit ziet alsof hij er altijd was. Prachtige borders, met een grote diversiteit aan vaste planten en verhoogde groenten-borders.

 

In de tuin waar de druiven " verpakt" zijn in kleine, uit Japan meegebrachte zakjes om ze te beschermen tegen insecten, krijgen we heerlijke zelf gebakken koekjes en taart op het verhoogde terras.

 

Vervolgens rijden we naar de tuin waarin het grasveld doorloopt naar de buren (en daar niet groener is) en waar heel veel rijkbloeiende stokrozen te zien zijn. Deze tuin ligt leuk aan de rand van het bos met oude bomen en een romantisch bruggetje.

 

Als we door de laatste tuin wandelen slaken we Oh's en Ah's en zijn we misschien zelfs een beetje jaloers? Het zijn veel kleine tuinen in een heel grote tuin. Schitterend. De gastvrouw zegt dat we terug moeten komen volgend jaar juni, als de rozen in bloei staan! Dat gaan we zeker doen.

 

Een heerlijke ochtend waarin ook veel kennis en tips worden uitgewisseld.  Het is duidelijk, we hebben een gezamenlijke hobby en we genieten ervan! 

Rondleiding Westbroekpark 20 juli 2017

Ondanks de stortbuien was de rondleiding in het Westbroekpark door Ed Vreeken toch geslaagd. Even werd het zelfs de stoïcijns blijvende gids te gortig en gingen we "schuilen" onder een enorme rode beuk.

Ed vertelde ons ondermeer over de ontstaansgeschiedenis van het park - in hoofdlijnen ontworpen door dhr Westbroek - leidde ons naar de dit jaar bekroonde rozen en beantwoordde geduldig al onze vragen. Zo leerden we bijvoorbeeld dat rozen helemaal niet boven een 5-blad hoeven te worden gesnoeid!

Uiteindelijk brak de zon weer door en sloten we gezellig af met een kop koffie bij "de Waterkant".

Jubileumreis 13 juni 2017

 

Een prachtige dag voor een jubileumreis, een feestje vanwege 45 jaar Haagse Tuin- en Plantenclub.

We gaan met 40 vrouwen en een man op weg naar “Het Ankerhuis” in Montfoort. Lidy Middendorp ontvangt ons hartelijk in haar tuin die de naam draagt van de vorige eigenaar van het huis. Een zeer goed verzorgde tuin met veelkleurige borders, bekende maar ook veel minder bekende vaste planten.

Opvallend is de grote verzameling clematissen die nu eens niet tegen een muur klimmen maar langs spiraal-stokken en rozenstandaards. Dat levert verrassende bossen bloemen op die elk voorjaar kort gesnoeid en bemest worden. We kijken jaloers naar de weelderige planten die het op kleigrond toch veel beter doen dan op “ons arme zand”. En wat een rustgevend zitje aan het eind van de tuin, aan het water met uitzicht op grazende koeien. Hoe Hollands kan het zijn!

 

Op weg naar de tweede tuin geeft Marian R ons een mini-lezing over de Moeras-en Stinsenplantentuin van Wim Baas, aan de rand van de "Westbroekse Zodden".

De tegenstelling tussen deze tuin, met inheemse moerasvegetaties van kalkrijk kwelwater en met aangelegde biotopen voor stinsenplanten, en de vorige tuin kan niet groter zijn. Wim Baas is biochemicus en geeft ons een duidelijke uitleg over ecologie. Over de samenhang van bodemfactoren als algen en schimmels. Hij bevestigt hiermee de uitleg van Marian. Stinsenplanten, mieren en bodemschimmels zijn een onafscheidelijk trio.

Laten gebeuren, recyclen en vooral niet ingrijpen. We zijn verbaasd en opgelucht, zo wordt tuinieren een “makkie”, nooit meer schoffelen, absoluut niet spitten en beslist geen mierenpoeder want daarmee verwoesten we onze tuin. En.. laat die warme zomer maar komen want water geven is niet meer nodig. Er is veel te vinden op internet over deze vorm van tuinieren. Maar of wij ook kunnen loslaten?

 

Rond de middag schepen we in op de “Dame van Amstel”, een luxe salonboot boot uit de jaren 30, een houten lambrisering en glas in lood in het dak.

Met een glas bubbels toasten we op de goede dingen in het leven en nog een lang voortbestaan van onze club. We genieten van de lunch, de fraaie huizen en tuinen aan de Vecht, het zonnige weer en van elkaar. Er valt altijd iets te “kletsen” en na de boottocht in de bus naar huis gaat dat gewoon door.

Het was een PERFECTE dag!

Bezoek Heemtuin Heimanshof in het Zuiderpark

30 mei 2017

 

Dat was niet voorspeld, een fikse regenbui nadat we aankwamen in het Zuiderpark. Niet iedereen was daarop voorbereid, dus voor hen een "frisse" wandeling in natte kleren. Dat was snel vergeten, want Heemtuin Heimanshof heeft heel veel te bieden. De IVN gids wist verschrikkelijk veel van het bos, de bomen, de beplanting en ook over het waarom de ene plant wel en de andere niet op die plek groeit. Dat heeft niet alleen met de grondsoort te maken, maar ook met de omgeving, CO2 uitstoot bv.

Voor een aantal van ons is het Zuiderpark geen onbekend terrein, maar voor allemaal was dit bezoek een echte verrassing. Zo dichtbij zo'n schitterend stuk natuur.

Als je nu niet in de gelegenheid was mee te gaan, is het zeker een aanrader om Heimanshof op je wensenlijstje te zetten voor een bezoek. De " Statische tuin" - in naam niet echt iets waarvoor je warm loopt - is geweldig! Een groot assortiment planten gegroepeerd in families. Goed onderhouden, met pittoreske oude muurtjes, vijvertjes vol bloeiende dotters en heel veel bekende en onbekende vaste planten. Op de bijgaande foto's een indruk, twee fraaie wilde orchideeën waar we velden vol van hebben gezien.

De tuin is open van maandag tot vrijdag van 8.00 - 16.00 uur.

Juni begint met heerlijk weer, ik zeg: " doe een rondje Heimanshof".

De Braak en J.P. Thijssepark

12 april 2017

 

“Heemtuinen” is ons thema in 2017 en naar aanleiding van een lezing in maart bezoeken we 12 april het J.P. Thijssepark en “De Braak” in Amstelveen. Een heerlijke dag, niet zo zeer wat het weer betreft, maar wel de prachtige, ruim twee uur durende wandeling door beide parken.

Een enthousiaste gids met zeer veel plantenkennis leidt ons langs een grote diversiteit van vaste, inheemse planten. Ons verbazend over zoveel kleur van bloeiende planten in deze tijd van het jaar zien we min of meer “gewone” bosanemonen, velden vol witte primula's, zomerklokjes, wilde hyacinten maar ook minder bekende soorten, zoals eenbes en paarse schubwortel.

De ranke, fier rechtopstaande ontluikende bladen van de reuzenvarens naast het fragiel paarse wildemanskruid. Een feestje om te zien. We lopen over smalle houten paden die beekjes overbruggen en langs vijvers met veel gele dotters en bomen vol bloesem. We genieten.

 

Na de lunch aan een reuze picknick-tafel in de kwekerij krijgen we een presentatie over het maken van gelei van planten, bessen en bloemen die we overal om ons heen in de natuur vinden. Sparappels, lievevrouwebedstro, paardenbloemen, vlierbloesem en gele kornoelje. We ruiken, proeven en ervaren dat ze stuk voor stuk verrassend en vooral heel erg lekker zijn. We gaan ze zeker maken deze zomer maar kopen nu vast een potje om in de stemming te komen. Op de weg terug naar huis met de bus gaat het regenen.

Haagse Tuin- en Plantenclub