JAARPROGRAMMA

Lezing "Kloostertuinen"door Maria van der Vijver

Dinsdag 12 februari 2019


Kennis, wijsheid en inspiratie uit besloten tuinen van middeleeuwse kloosters.


Workshop "Gun uw tuin een tweede jeugd" door Marian Ruhè

Zaterdag 23 maart 2019


De workshop gaat over het aanpassen van delen van de tuin die bijvoorbeeld ‘te goed uitgegroeid’ zijn en die verjonging zouden kunnen gebruiken. Ieder van ons komt namelijk - na jarenlang tuinieren - vaak problemen tegen die we voor lief nemen. Het is niet de bedoeling een hele tuin overhoop te gooien, maar juist om met weinig toestanden een leukere tuin te creëren. Marian houdt een inleiding met powerpoint, waarna we in groepen beplanting gaan bedenken voor zo'n “probleemborder”.

Excursie Nationaal Bomenmuseum Gimborn

Dinsdag 21 mei 2019, 08.45-17.15 uur


Om 8.45 uur vertrekken we per bus vanaf het Willem Royaardsplein richting Doorn. In het Nationaal Bomenmuseum Gimborn worden we ontvangen met koffie en na een korte powerpointpresentatie hebben we ruim de tijd om zelf dit prachtige arboretum te gaan ontdekken. Om 12.00 uur staat hier voor ons de lunch klaar.

Om 13.00  uur worden we verwacht bij de ernaast gelegen biologische kwekerij van Houtum waar Jan van Houtum ons iets vertelt over dit familiebedrijf, dat al meer dan 20 jaar op ecologische wijze te werk gaat. Je kan een kijkje nemen in hun borders, moestuin en moerbedden. Uiteraard is er ook gelegenheid om wat planten aan te schaffen (zie de plantenlijst op hun website).

Hierna, rond 14.00 uur, vertrekken we per bus naar Leusden om de tuin van Anja van Heeswijk, de St. Hubertushof (5000 m2), te bezoeken. Deze tuin is in 2018 door de tuinenstichting gekozen tot tuin van de maand mei.  Ontvangst met koffie/thee en gebak en rondleiding. Anja en haar man hebben de St. Hubertushof in 10 jaar omgetoverd tot een plaatje, met Sissinghurst als inspiratiebron.

Om 16.00 uur keren we terug naar Den Haag. Verwachte thuiskomst ca. 17.15 uur.


Dagtrip naar Zeeland

Zaterdag 15 juni 2019


Vertrek 08:00 uur per bus vanaf het Willem Royaardsplein. Bezoek aan de tuin van Arie en Ina van der Zwan in Poortvliet (Tholen) en aan de Zeeuwse Rozentuin, tevens kwekerij, in Kats (www.zeeuwserozentuin.nl).

Er zullen nog enkele verrassende aanvullingen zijn.

Brood voor de lunch meenemen. Wij sluiten de reis af met een gezamenlijke maaltijd in de omgeving van Ouddorp.

Terug in Den Haag omstreeks 20:30 uur

Westlandtoer

Woensdag 17 juli 2019


Om 09:50 verzamelen we bij het Labyrint, dit is de privètuin van Wilma van der Zanden in Honselersdijk. Zij ontvangt ons met koffie/thee en huisgemaakte cake. Vervolgens leidt ze ons rond door haar natuurlijke en romantische tuin en door de moderne tuin. Er is een berg met wandelpaden, een bomenlaan, een  labyrint, een moestuin en een grote hobbykas. Bovendien hebben beide tuinen een vijver, waarvan een zelfs met eiland.

Wilma weet je alles te vertellen over de planten in haar tuin en over buitenplanten in het algemeen.

Om 11:30 uur gaan we richting kwekerij “Sunsister” in Naaldwijk van Anne Marie van Mil; zij heeft de grootste collectie Salvia’s van Nederland welke ter plekke te koop zijn. De lange bloeitijd, de winterhardheid en de geur maken de Salvia populairder dan ooit. Anne Marie geeft graag advies. Op de kwekerij heerst een ambachtelijke en gemoedelijke sfeer. Ook kun je er zelfgekweekte groenten en fruit kopen.

Vervolgens gaan we naar de Pluktuin in Naaldwijk, waar we verwacht worden voor de lunch. De lange tafel staat gedekt onder de kiwibomen in de binnentuin. Daarna hebben we gelegenheid om verder te genieten van de Pluktuin: de boomgaard, de nutstuin, de groententuin, de binnentuin, de winkel en de expositie in de Thee Kamer. Rond 15.00 uur denken we weer huiswaarts te gaan.


Running tuinen

Donderdag 15 augustus 2019


Dit jaar stelt onze "Duttendelgroep" een aantal tuinen open. De tuinen en routes zullen tegen die tijd via de callgirls bekend worden gemaakt.

Lezing door Hans van Wieren

Dinsdag 19 november 2019


Hans van Wieren is al 25 jaar verbonden aan Groei & Bloei, o.a. als voor-zitter van de afdeling Sneek, waar hij ook in de Tuinkeuringscommissie zat.

Vanavond vertelt hij ons over de mogelijkheden om van een balkon een kleine tuin te maken. Hij heeft een grote kennis van planten en tuinen en kan ons veel tips en aanwijzingen geven hoe we op een kleine oppervlakte toch een droomtuin(tje) kunnen creëren. Bekende en minder bekende balkon- en terrasplanten komen aan de orde. Aan de hand van mooie en geestige foto’s laat de spreker zien wat “mooi” en “lelijk” is, dat vertikaal tuineren een leuke hobby is en dat smaken verschillen. Hans is een enthousiaste verteller die ons met veel humor een interessante avond bezorgt, ook als je geen balkon hebt.


Haagse Tuin- en Plantenclub