NIEUWTJESBij de voortuinkeuringen 2019 van Groei en Bloei Den Haag zijn drie leden van onze club in de prijzen gevallen:

Artikelen over onze tuinclub in de pers

- Wijkblad Benoordenhout, juni 2019    De Haagse Tuin- en Plantenclub  door Trudi Verwoerd, Voorzitter

Kent u de Haagse Tuin- en Plantenclub? Deze bestaat al bijna vijftig jaar. Momenteel zijn we met bijna zestig vrouwen met eenzelfde passie voor tuinen en planten. Inmiddels is een aantal van onze leden verhuisd van een huis met tuin naar een appartement met balkon, maar ook daarmee kun je ontzettend leuke dingen doen.


We inspireren elkaar. Elke maand is er een activiteit. We ruilen planten, stekken en zaden en hebben soms een demonstratie of workshop. Twee keer staat er een lezing op het jaarprogramma en zijn er busexcursies. We bezoeken dan privètuinen, soms een landgoed, maar ook altijd een bijzondere kweker. Vorig jaar maakten we onder meer een reis naar de Veluwe en een vierdaagse reis naar de Engelse Cotswolds.


We betalen jaarlijks een klein bedrag aan contributie. De reisjes worden apart betaald. Niets is verplicht, je komt en gaat mee als je zin en tijd hebt. Het is leuk om je hobby te kunnen delen met anderen. Behalve inspirerend is het ook nog eens erg gezellig. Zo bekijken we elkaars tuinen: bij koffie, thee of een glas wijn doen we bij elkaar ideeën op. De club is onderverdeeld in wijken, wat de onderlinge communicatie gemakkelijker maakt.


Zoals je tuin na enkele jaren verjonging nodig heeft, zo heeft onze club dat ook. Het lijkt ons erg leuk om nieuwe tuinvriendinnen uit het Benoordenhout te verwelkomen. Belangstellenden komen minimaal twee keer op een van onze

programmaonderdelen om te kijken of het ze wat lijkt, daarna besluiten ze of ze willen aansluiten.


Op onze site www.haagsetuinclub.nl staat veel informatie over het ontstaan van de club, het jaarprogramma, verslagen van excursies en foto’s van onze eigen tuinen en bezochte tuinen.


- Statenkoerier, september 2018, lnterview met Maria van der Vijver en Marian

    Ruhè - foto en tekst Jorien Jansen

         Wie houdt er nog van bloemen & planten?


In de Van Oldenbarneveltlaan, daar moet ik zijn. Voor ik naar de voordeur loop, sta ik even stil in de kleurige en (voor Statenkwartierbegrippen) grote voortuin; ben benieuwd hoe de achtertuin eruit ziet. Maria van de Vijver schudt me de hand en moet me even hebben zien staan kijken.Ze steekt meteen van wal: “Kijk, dat vind ik nou zo’n goed initiatief, hè! Dat Groei & Bloei prijzen uitreikt voor tuinen die er vanaf de straat aantrekkelijk uit zien voor passanten. Wij hebben de eerste prijs gewonnen voor onze voortuin; de mooiste van het Statenkwartier.”Ze is het natuurlijk ook wel een beetje aan haar stand verplicht: al 40 jaar actief lid van de Haagse Tuin- en Plantenclub. Een heuse Haagse stichting met statuten, met een website, met allerlei activiteiten door het jaar heen en een jaarlijkse reis (dit jaar naar de Cotswolds). En al snel tijdens ons gesprek blijkt: dit is een club die op zoek is naar nieuwe (jonge) leden.

Slim van de dames, bedenk ik me; Maria en Marian Ruhe (die even later aanschuift) hebben de Statenkoerierredactie benaderd om zo aandacht te krijgen voor hun club. Terwijl Maria de koffie inschenkt, laat ik mijn blik de achtertuin in gaan. Wat een prachtige tuin. Omzoomd met veel groen en overal potten met bloemen. Tegenwoordig krijgt Maria wel wat hulp voor het zwaardere werk, maar het meeste doet ze nog steeds zelf. Het vele werk is ook het probleem van de ongeveer 70 leden tellende tuinclub. Die worden ouder, de gemiddelde leeftijd gaat omhoog omdat er weinig verjonging is. “Veel van onze leden hebben inmiddels geen tuin meer omdat ze die niet meer kunnen onderhouden”, zegt Maria. “Daar passen we onze lezingen en activiteiten wel op aan hoor. Laatst hadden we een lezing over balkonplanten”, voegt ze enthousiast toe.


Versteende tuinen

Ik vraag wat ze vinden van versteende tuinen. “Verschrikkelijk!” vinden ze dat allebei. Marian voegt er wel meteen aan toe:“Ik snap dat mensen er niet teveel onderhoud aan willen hebben, maar wij pleiten dan voor een onderhoudsvriendelijke groene tuin. Er zijn zoveel mogelijkheden om dat te realiseren, zonder je tuin vol met stenen te stoppen. Onze tuinen zijn gegroeid door met elkaar in gesprek te gaan. Dan lopen we bij mekaar door de tuin en dan kun je het hebben over hoe je de tuin beheersbaar krijgt.” Maria vult haar aan: “Ik heb zoveel geleerd van de plantenclub, bijvoorbeeld ook dat je met warm weer het beste bol- en knolplanten kunt hebben. Trouwens, als je veel groen hebt, gebeuren er soms spannende dingen in de tuin. Laatst zaten we een boterham te eten en kwam er een eend met negen jongen over het grasveld! Ik heb er een foto van gemaakt, want dat was ons nog nooit gebeurd! Er komen bij ons ook vossen en egels in de tuin”. Maria heeft zich opgegeven voor het plaatsen van een webcam via de Vereniging van Natuurvrienden van Den Haag, want die willen in kaart brengen wat er aan zoogdieren rondloopt in Den Haag.


Verjonging

De club is dus op zoek naar nieuwe leden. Marian, penningmeester van de club, vertelt: “We zijn een gezellige groep mensen die belangstelling hebben voor planten en tuinen in het algemeen èn elkaars tuin in het bijzonder.” Ze benadrukt het woordje ‘elkaars’ en vervolgt: “regelmatig bezoeken we elkaars tuin, en dan wordt er ook wel commentaar en feed-back gegeven. Daar moet je wel tegen kunnen. Want ik zeg wel eens: geef me even de snoeischaar.” Er wordt gelachen. Hoe zien de dames de gewenste verjonging voor zich? Ze vinden dat geen eenvoudig vraagstuk. Ze vragen zich ook af of jonge mensen nog wel geïnteresseerd zijn in tuinen en planten, want iedereen is zo druk met van alles en nog wat. Maria: “We willen graag nieuwe leden en we willen graag luisteren naar de behoeften van die nieuwe leden. Zo krijgt onze club een tweede jeugd en dat is nodig”. Marian vervolgt: “Voor de aanwas van nieuwe leden willen we graag iets doen. Wij willen best eens een rondje door het Statenkwartier lopen met belangstellenden en dat we dan bij een aantal voortuintjes iets vertellen over wat we daar zien. Dan geven we de mensen ideeën en kunnen we elkaar wat leren kennen.” Maria: “Maar nieuwe leden hoeven geen tuin te hebben, hoor. Een balkon met planten is ook prima natuurlijk! Als ze maar van bloemen en planten houden”.


Dus inwoners van het Statenkwartier: mocht je belangstelling hebben voor de Haagse tuin- en plantenclub? Kijk op www.haagsetuinclub.nl of vraag nadere info via info@haagsetuinclub.nl


- Statenkoerier, september 2019, Jorien Jansen (foto en tekst)           Nieuwe leden Haagse tuin- en plantenclub


In het septembernummer van vorig jaar deed de Haagse tuin- en plantenclub in de Statenkoerier een oproep voor nieuwe leden. Met succes! Van de acht lezers die belangstelling toonden, zijn er inmiddels vijf lid geworden.


Ik tref drie nieuwe leden, samen met Maria van der Vijver en Marian Ruhé (degenen die de oproep deden) in de kas van Marian. Beiden zijn verguld met de nieuwelingen. Maria: “We vinden het echt een aanwinst. Ze vallen in goede aarde”.

Je wordt niet zo maar lid van de club begrijp ik. “De start van de kennismaking begon met een tegenbezoek”, vertelt Madeleine Valstar, “zodat er ook kennis gemaakt kon worden met mijn tuin. En als dat klikt, word je uitgenodigd op een bijeenkomst van de club”. Alle drie hebben ze zich heel welkom gevoeld, ook al stapten ze in een groep mensen die elkaar al lang kennen. Janneke Slagman: “Het enthousiasme slaat al snel over, dat is heel aanstekelijk. Het zet je in beweging om zelf ook meer in je tuin te gaan doen”. Madeleine vult aan: “Ik ben weer eens wat dingen op gaan zoeken en aan de slag gegaan met stekjes; en dan informeer je bij elkaar of iets al groeit en bloeit”.

“Het is ook leuk om bij een club te horen”, vertelt Hilda Topper. “Ik ben minder gaan werken en heb zo meer tijd voor andere activiteiten. Tuinieren is mijn passie. Op verjaardagen heb ik weer eens wat anders om over te vertellen”.

Janneke en Madeleine zijn bevriende buren. Hun tuinen grenzen aan elkaar. “We hadden er wel eens over gehoord en toen kwam die oproep. Dat hadden we net even nodig om de stap te zetten. Het is leuk en leerzaam”. De Haagse tuin- en plantenclub heeft in een aantal wijken een eigen groep, met unieke activiteiten. De dames vertellen me dat het onderlinge tuinbezoek in het Statenkwartier uniek is binnen de Haagse tuin- en plantenclub. De ‘Statenclub’ telt nu zo’n 18 leden en er is nog ruimte voor nieuwe leden. Maria zet dat kracht bij door te verwijzen naar de ‘verstening’ van tuinen: “Binnen onze club is zoveel kennis over het maken van een onderhoudsvriendelijke tuin. Ik zou willen dat daar meer gebruik van wordt gemaakt”.

Dus inwoners van het Statenkwartier: meer weten over de Haagse tuin- en plantenclub? Kijk op www.haagsetuinclub.nl of vraag nadere info via info@haagsetuinclub.nl

En ik? Ik ben blij dat een artikel in de Statenkoerier tot zo’n positieve uitkomst heeft geleid.


Haagse Tuin- en Plantenclub