TIPS VAN MARIAN

Tip 1


Blauwe (of Witte) Regen


Dit voorjaar snoeide ik een Blauwe Regen (Wisteria) van een andere tuinenthousiast; de klacht was dat er nooit bloemen aan kwamen en de plant èèn grote chaos was.

Veel van die warboel hebben we toen verwijderd (wel  de helft of zelfs meer) en we hebben een paar ‘stammen’ laten staan en netjes aangebonden.

Dat werd de aanleiding tot dit rubriekje.


Het gebeurt zo vaak: in een kwekerij (of soms in de supermarkt) kom je een plant tegen met een prachtig plaatje erbij. Dat wil je ook.

Je koopt ‘m, plant ‘m,  koestert  ‘m en de verwachting op iets moois groeit.

Koop je bij een goede kweker, dan waarschuwt hij meestal wel dat de plant volgend jaar waarschijnlijk nog niet bloeit…..


Maar,  de bloei kan wel eens jaren op zich laten wachten.


Wat is er aan de hand?

De eerste instinker is dat sommige planten NOOIT gaan bloeien –ondanks het mooie plaatje-  omdat het gezaaide exemplaren zijn, de tweede instinker is dat wél bloeiende exemplaren soms een paar jaar nodig hebben voor ze dat doen.

Planten van stek, of verkregen door afleggers van een bloeiende plant geven meer kans op succes.

Soms kan je het bloeien forceren door goed te snoeien. Wanneer je begrijpt waarom je moet snoeien is het niet zo moeilijk.


Na de bloei zie je vaak hele lange uitlopers verschijnen, vooral in deze tijd (juni) goed te zien. Die aanwas noemen we ‘groeihout’. De plant gebruikt al z’n energie om hogerop te komen. Aan deze twijgen zal maar zelden een bloemtros verschijnen.

Maar als je naar de uitgebloeide takjes kijkt, zie je dat (resten van) de bloemen dichter bij de hoofdtakken aan korte lootjes zitten.

Natuurlijk is het wel logisch dat de bloemen niet aan die slappe uitlopers groeien, het zou een vreselijke warboel worden.


Dat gaan we gebruiken bij het snoeien:

Voor het gemak ga ik er van uit dat de plant goed is onderhouden of ook een rigoreuze  snoeibeurt heeft gehad. Alle takken van vorige jaren die verhout zijn laten we staan. De lange uitlopers snoeien we op 5-10cm van de stam af, meestal  zullen in dat stukje 2 of 3 ogen (slapende knoppen) te zien zijn.

Later in het seizoen gaat ook daar nog een stukje vanaf, zodat we 1 á 2 ogen overhouden. De plant stopt nu z’n energie in het  vormen van bloemknoppen voor het volgend jaar, het zgn  ‘bloeihout’


Het werkt niet altijd, helaas (zie de instinker)  maar het valt te proberen.

Haagse Tuin- en Plantenclub